diumenge, 20 d’abril del 2008

Off Scan_ Balanç



Tenint com a origen una conversa en clau de broma el diumenge 13 d'abril, Off Scan arrenca el dilluns 14 amb voluntat d’aportar idees, propostes i moments a Scan’08 (del 14 al 20 d'abril) i al debat sobre la imatge contemporània que aquest festival ha habilitat. Ara que ja ha acabat el festival i hem digerit l'efervescència de l'acció, ens toca preguntar-nos per quines han estat les preguntes, les idees i les pràctiques que des de Off Scan s'han plantejat:

(1) L'impuls inical arrancava des de les preguntes: Quina és la nostra visió del món de la imatge com a ciutadans, com a artistes o com a gestors culturals desvinculats de cap institució, ja sigui governamental, educativa o empresarial? Quins temes ens preocupen i com podem participar en aquest espai de propostes, diàlegs i reflexió a que ens convida Scan? Podem des de la independència operar uns plantejaments vàlids i alternatius als discursos de la institució?

(2) D’aquesta reflexió inicial, lògicament acompanyada d’una voluntat de visibilitat i participació en el procés reflexiu, Off Scan ha plantejat un seguit d’activitats bàsicament centrades en analitzar, dialogar i subvertir els usos quotidians de la fotografia. Fent valor positiu dels instruments vàlids que l’art contemporani ha disposat alhora d’establir processos de creació i pensament. Que fem amb les imatges? Com i perquè les fem? Quines claus ens poden ajudar a interpretar-les? En quina mesura ens parlen de nosaltres mateixos i són una eina d’autoconeixement imprescindible d’ésser abordada com a tal? En definitiva, es lliure, en tant que madura, reflexiva, crítica i informada la nostra mirada fotogràfica. Anem al universal, som lliures quan mirem, quan alimentem la memòria pròpia o quan llegim la imatge que se’ns imposa?

(3) I més concretament hem volgut indagar en que passa quan fem una foto, que ens porta a fer una foto i quin ús li donem. Prenent aquí el repte d’enforcar-ho des del present, jugant amb el parc tecnològic de que disposem i fent dels processos col·laboratius l’eix de l’experimentació.

Sens dubte l’abast del nostre treball és simptomàtic. El més interessant ha estat el procés, les fotos son una part, però la participació i reacció actitudinal de la gent és, en tot cas, el que ha donat valor a Off Scan. La seva frescura i el bon ambient que han provocat totes les activitats programades, on han participat activament al voltant d’una cinquantena de persones, i han assistit moltes més, ens fa pensar que el treball no ha estat en va.

Tan sols queda dir el més important: gràcies a tots per ser-hi i dir la vostra que és del que es tractava tot plegat.

Una forta abraçada.